Info expositie 'De Buitenplaats Verbeeld' | Kasteel Groeneveld, Baarn
Louise Ellen van Gorkom: De Reiger en zijn tijdgenoten

Landgoed Groeneveld kent een rijke geschiedenis, zowel het kasteel als de natuur rond deze buitenplaats. Veel van mijn werk heeft betrekking op de natuur en het dierenleven, waarmee ik de toeschouwer deelgenoot wil maken van mijn bewondering voor de dierenwereld. De natuur van het landgoed heeft in de loop der tijd vele veranderingen ondergaan, zowel op natuurlijke wijze als door mensenhand. Een groot deel van de dier- en plantensoorten uit vroeger tijden behoren echter nog steeds tot de huidige flora en fauna. Veel dieren hebben op het landgoed in bomen, tussen struiken, op het gras of in het water een heerlijk thuis gevonden.

Voor dit project heb ik de reiger als uitgangspunt genomen, als verbinding tussen de buitenplaats en de stedelijke omgeving. De reiger was al te vinden in het landschap van de 17e eeuw en heeft in de loop der tijd ook de stad als broedplaats en voedselbron ingenomen.

De reiger is nog steeds een vertrouwde verschijning op Landgoed Groeneveld. Eeuwenlang heeft de reiger aan de waterkant zijn maal bij elkaar gescharreld, vergezeld door een bonte stoet van dieren. Sommige zijn inmiddels verdwenen, andere zijn zojuist aangeschoven. Met z’n allen zijn zij speciaal voor deze gelegenheid bij elkaar gekomen voor een groepsportret op een mooie plek in het Groeneveldlandschap. Realistisch en gezellig, naast, voor en achter elkaar ... van de reiger tot het muisje dat nog snel aan komt trippelen om voor de eeuwigheid vastgelegd te worden: De Reiger en zijn tijdgenoten.

Dit werk wordt geëxposeerd in het Atelier (zaal 3) van zondag 20 januari t/m zondag 12 mei 2013.


Gorkom, Louise Ellen ('Loes') van (1955-) - De Reiger en zijn tijdgenoten Titel: De Reiger en zijn tijdgenoten
Techniek: olieverf op linnen doek
Afmeting: 90 x 120 cm (exclusief lijst)

Voor kinderen is bij de expositie ook een informatieblad opgenomen, waarop zij kunnen invullen welke dieren zijn afgebeeld. Op de achterkant van dit blad zijn ter controle of informatie de juiste namen vermeld. Dit blad kan ook als kleurplaat worden gebruikt.

U kunt dit informatieblad ook downloaden en zelf printen door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Gorkom, Louise Ellen ('Loes') van (1955-) - De Reiger en zijn tijdgenoten (informatieblad dieren)

Copyright © 2013 Atelier Van Gorkom